Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων στη Συρία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ένα ακόμη βήμα προς την στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία αφού πήρε σήμερα το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για αεροπορικές επιδρομές για υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την «τρομοκρατική απειλή».
Το Κρεμλίνο το διατύπωσε σαφώς: ένα πράσινο φως του ΟΗΕ ή ένα αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Και, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του «στρατιωτική βοήθεια». Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η συριακή προεδρία στη Δαμασκό.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.
«Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.
«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής», εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο κύριος στόχος είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
«Ολοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Αμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες…Δεν πρόκειται για την πραγματοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι δυτικοί μας εταίροι», έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.
Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.
Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησαν. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία ξεκίνησε τις επιδρομές στη Συρία και συγκεκριμένα κοντά στη Χομς. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Μόσχα ειδοποίησε τις ΗΠΑ μία ώρα πριν ξεκινήσει την επιχείρηση.
Πάντως εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επισήμανε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό έδαφος όταν πρόκειται για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς «ο στόχος θα έπρεπε να είναι η μάχη κατά του ΙΚ και όχι η υπεράσπιση του καθεστώτος Άσαντ».
Μάλιστα τετελεσμένα προσπαθεί να δημιουργήσει και η Γαλλία η οποία τάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ. Ετσι ξεκίνησε ποινική έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» για βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μεταξύ του 2011 και του 2013, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική έρευνα κατ’ αγνώστων για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», έπειτα από επισήμανση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Η έρευνα βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία του «Σέζαρ», ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που διέφυγε από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013, παίρνοντας μαζί του 55.000 φρικιαστικές φωτογραφίες σωματικών βασανιστηρίων.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε τα γεγονότα στον εισαγγελέα του Παρισιού. Οι ερευνητές του κεντρικού Γραφείου αντιμετώπισης των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου (OCLCHGCG) έχουν επιφορτιστεί να διεξαγάγουν τις έρευνες.
Θα εργαστούν κυρίως με αφετηρία χιλιάδες φωτογραφίες βασανιστηρίων που συγκέντρωσε στη διάρκεια δύο χρόνων ο άνδρας αυτός, ο επονομαζόμενος «Σέζαρ», που ήταν φωτογράφος στις τάξεις του συριακού καθεστώτος προτού διαφύγει από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013. Λέει πως είχε εργαστεί σε μια μονάδα τεκμηρίωσης της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας.