ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΜΙΟΥ

2016-05-17 10:17

ΥΛΙΚΑ: 2 φλυτζανια τσαγιού χλιαρό νερό

            1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

            2 φακελλάκια ξηρή μαγιά

            2 κουταλιές της σούπας ξύδι

            2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

            1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

            1 κουταλιά της σούπας λάδι

            γλυκάνισο (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τα 2 φακελλάκια μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 

                    Ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.

                    Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πίξει το μίγμα μας και στη συνέχεια αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι                     (προσθέτοντας λίγο αλεύρι) μέχρι το ζυμάρι να μην κολάει στο χέρι μας.

                    Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει (2-3 ωρες)

                    Μετά το φούσκωμα της ζήμης, την χωρίζουμε σε κομάτια και δημιουργούμε καρβέλια ή φρατζόλες

                    Φουρνίζουμε για 40 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς (ανάλογα και με το φούρνο μας)