Μήπως οι ξένοι "φίλοι" μας προτιμούν Τσίπρα?
Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές κάνει λόγο το Foreign Affairs και εξηγεί γιατί η Ευρωζώνη και ειδικά οι δανειστές θέλουν να «φορτωθεί» ο τέως πρωθυπουργός στις πλάτες του το Μνημόνιο.
Ειδικότερα, στις 20 Αυγούστου, μόλις λίγες ώρες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και επτά μήνες από την πρώτη ημέρα στο «γραφείο», ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές. Το Foreign Affairs σημειώνει πως αυτή η απόφαση αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα που θα περικυκλώσει τις νέες εκλογές, ενώ θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην έτσι και αλλιώς χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
«Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αβέβαιο, τα πιο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τον Τσίπρα και σημειώνουν πως θα επιστρέψει στην κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών και δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις για τερματισμό της λιτότητας, παραμένει δημοφιλής στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο πρώην ένθερμος κομμουνιστής είναι η μοναδική πολιτική φιγούρα που μοιάζει να είναι ικανή να σχηματίσει μια πλειοψηφική κυβέρνηση και να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να πέρασαν μεγάλο διάστημα πολεμώντας με τον Τσίπρα, αλλά τώρα, με ειρωνικό τρόπο, είναι προς το συμφέρον τους να τον δουν να θριαμβεύει στις εκλογές», αναφέρει το άρθρο.
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει την αυτοδυναμία όντας ευάλωτος από τη στιγμή που έχασε ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματός του μετά την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη. Ο Τσίπρας ποντάρει στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν θα ακολουθήσουν τη Λαϊκή Ενότητα και ότι θα καταφέρει να σχηματίσει μια πιο ομοιογενή κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το άρθρο σημειώνει πως η χρονική στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές είναι προς το συμφέρον του Τσίπρα, καθώς παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η διαμάχη με την ΕΕ έληξε με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και όχι με επιστροφή στη δραχμή. Επιπλέον, τα capital controls αρχίζουν σιγά σιγά να ελαττώνονται, ενώ τα μέτρα του Μνημονίου δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κάνουν αίσθηση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η επιβολή του ΦΠΑ, τα περισσότερα μέτρα θα γίνουν κατανοητά από τον κόσμο αμέσως μετά τις εκλογές. Εντέλει, ο Τσίπρας επέλεξε να πάει σε εκλογές μέσα στα… μπάνια του λαού και να αιφνιδιάσει τους πάντες.
Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι απίθανη η αυτοδυναμία του, αναφέρει το άρθρο. Ο Τσίπρας τζογάρει με αυτές τις εκλογές επιδιώκοντας την απόλυτη αυτοδυναμία. Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν κάτι τέτοιο, καθώς θα οδηγούσε σταθερότητα και σε εφαρμογή της συμφωνίας. Συν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να περάσει τα μέτρα με μικρότερη κοινωνική αντίδραση. Η ομάδα του ελληνικού ΥΠΟΙΚ έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Ευρωπαίους (καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε επί εποχής Βαρουφάκη). Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε μια αναδιάρθρωση του χρέους.
Το θέμα είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Για να καταφέρει αυτό χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 39% – κάτι που οι δημοσκοπήσεις δεν του το… δίνουν. Άρα, τα μετεκλογικά σενάρια είναι συγκεκριμένα:
είτε κάνει κυβέρνηση ξανά με τους ΑΝΕΛ, αν φυσικά μπουν στη Βουλή,
είτε θα πρέπει να εξετάσει συνεργασίες με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό το έχει απορρίψει, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια ευρεία κυβέρνηση υπό διαφορετικό πρωθυπουργό.
Βέβαια, αυτή η κυβέρνηση δεν θα είχε μεγάλο ορίζοντα ζωής, αλλά θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να προσφέρει μια κάποια σταθερότητα.
Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί του θέλουν τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Γνωρίζουν πολύ καλά πως όποιος αναλάβει τα ηνία της χώρας αυτή τη στιγμή θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, άρα και να πάρει το πολιτικό κόστος. Επομένως, άπαντες θέλουν τον Τσίπρα να κουβαλάει στις πλάτες του αυτό το βάρος. Γι” αυτό και όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν κουράζονται να λένε πως αυτό «είναι το Μνημόνιο του Τσίπρα».