Έρχεται ο "έξυπνος φωτισμός"

2015-09-27 17:31

Με την ταχύτητα του… φωτός και με ρυθμούς ανάπτυξης που θα εντυπωσιάσουν αναμένεται να «τρέξει» τη ερχόμενη πενταετία η ψηφιακή βιομηχανία φωτισμού η αλλιώς «smart lighting». Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους, σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη βάση των συστημάτων smart lighting που ανέρχεται φέτος στις 46 εκατ. μονάδες αναμένεται να εκτοξευθεί το 2020 σε τουλάχιστον 2,5 δισ. μονάδες!

Την παραπάνω τάση επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και μία σχετική μελέτη της εταιρείας Gartner. Σε αυτή την μελέτη –που επικαλείται και σε πρόσφατη δημοσίευσή του ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας)– αναφέρεται για παράδειγμα ότι την περασμένη χρονιά 300 έως 500 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων διέθεταν (σ.σ. κατ’ εκτίμηση) συστήματα smart lighting.

Στην ίδια μελέτη γίνεται, δε, η πρόβλεψη ότι ο παραπάνω αριθμός έξυπνων συστημάτων φωτισμού θα διπλασιαστεί κατά το 2015 (σ.σ. η Gartner ορίζει ως smart lighting ένα σύστημα φωτισμού που είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο και μπορεί να είναι παρακολουθείται και να ελέγχεται από μία κεντρική υποδομή ή μέσω του Cloud).

Οι καταλύτες της εκτόξευσης

Υπό αυτές τις συνθήκες και σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΠΕ η παγκόσμια αγορά των ευφυών συστημάτων φωτισμού θα ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική και τις δυνατότητες που προσφέρει το Internet of Things (IoT) στη διασυνδεσιμότητα και τον ασφαλή έλεγχο του φωτισμού.
Ο δεύτερος καταλύτης της αναμενόμενης εκτόξευσης της παγκόσμιας αγοράς του smart lighting είναι ο παράγοντας του χαμηλού κόστους χρήσης τέτοιων συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση ευφυών συστημάτων φωτισμού σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους μπορεί να επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους σε ποσοστό έως και 90%.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διευκρινίζουν οι αναλυτές είναι ότι για την πλήρη αξιοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων των smart lighting μονάδων από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες δεν επαρκεί απλώς οι ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν ένα σύστημα LED.

«Για να επιτευχθεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από την επίλυση των ζητημάτων ασφαλείας, απαιτείται μια συνολική στρατηγική, η οποία –στην πλήρη ανάπτυξη της– περιλαμβάνει πέντε βασικές στρατηγικές φάσεις “έξυπνου” φωτισμού: LED φωτισμού, αισθητήρες για τους ελέγχους, διασυνδεσιμότητα, analytics και νοημοσύνη”», αναφέρει η μελέτη.
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, η υφιστάμενη εικόνα στον τομέα του «έξυπνου» φωτισμού ποικίλει στις διάφορες αγορές του πλανήτη, με τις περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής να έχουν μια πολύ δυναμική εξέλιξη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, η πρόοδος κάθε γεωγραφικής ζώνης, αλλά και των χωρών εντός της ίδιας ενότητας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες και τα κίνητρα που παρέχονται από τις κατά τόπους κυβερνήσεις αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη θωράκιση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ο ρόλος των «έξυπνων» πόλεων

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον «προωθητικό» στοιχείο της αγοράς του smart lighting αναμένεται να διαδραματίζει και η συνεχής εξέλιξη στον τομέα των λεγόμενων «έξυπνων» πόλεων.

Τα ευφυή συστήματα φωτισμού συνδέονται με τις «έξυπνες» πόλεις στο τμήμα της απομακρυσμένης διαχείρισης της δημόσιας φωταγώγησης. Τα οφέλη μπορούν να είναι μεγάλα, εάν ληφθεί υπόψη, ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες –για παράδειγμα– δαπανούν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση για τον φωτισμό των δρόμων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών δαπανών κάθε χώρας για την ενέργεια.