Αρχαιολογικό πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος : Αδιαφορία και εγκατάλειψη

2014-09-16 10:57

Ακαδημία Πλάτωνος: Μία από τις εισόδους στον αρχαιολογικό χώρο Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κολωνού, βρίσκεται το αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημιάς Πλάτωνος. Μοιάζει πιο πολύ με παιδική χαρά ή χώρος αναψυχής και οτιδήποτε άλλο εκτός από ιερός αρχαιολογικός χώρος με τον σεβασμό και το ενδιαφέρον των αρμοδίων που του αναλογεί.

Σε αυτή την ειρηνική τοποθεσία ο Πλάτωνας ίδρυσε την φιλοσοφική του σχολή που την ονόμασε Ακαδημία και έμελλε να φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο χώρος περιλαμβάνει σπουδαία μνημεία, όπως την "Ιερά Οικία των Γεωμετρικών Χρόνων", "το Γυμνάσιο", "το Περίστυλο κτίριο" και η "Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία".

Οι αρμόδιες αρχές, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια που παραμένουν ανεκτέλεστα, έχουν επενδύσει ελάχιστα χρήματα για την συντήρηση των αρχαιοτήτων και του πρασίνου με αποτέλεσμα, σε συνδιασμό με την ανύπαρκτη φύλαξή του, να επικρατεί η εγκατάλειψη και η μεγάλη ρύπανση αφού μέσα στους χώρους των μνημείων υπάρχουν συχνά απορρίματα όλων των ειδών καθώς και ακαθαρσίες , αφού  για πολλούς θεωρείται ο κατάλληλος χωρος για να βγάζουν βόλτα τα ζωα τους.

Έτσι, στους  ελάχιστους ξένους που επισκέπτονται το πάρκο  είναι φυσικό να δημιουργούνται οι χειρότερες των εντυπώσεων.

Τό μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται όμως, εξαιτίας της μή φύλαξής του, είναι ότι μετά τις πρώτες πρωινές ώρες το πάρκο μετατρέπεται σε άντρο παρανόμων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιτίθενται και λήστεύουν ανυποψίαστους περαστικούς.